Cerere de propuneri: Evaluarea externă a proiectului de educație antreprenorială

Liechtenstein Development Service (Moldova) solicită expertiză în evaluarea proiectului "Moldova Employment and Entrepreneurship Education and Training Activity" (MEEETA), faza IV.

Fond

Serviciul de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) a finanțat activități de antreprenoriat implementate de către ONG-ul moldovean CEDA (Centre of Entrepreneurship Education and Business Support) since 2009.

În cadrul proiectului MEEETA, intervențiile au vizat schimbări la diferite niveluri. Cursurile de antreprenoriat pentru tineri au fost completate cu subvenții de pornire și sprijin în primii ani de activitate. Cursurile de antreprenoriat au fost introduse în sistemul de educație și formare profesională (VET) din Moldova ca materie obligatorie, culminând cu concursul anual de planuri de afaceri între elevii VET. În același timp, formarea profesorilor în domeniul antreprenoriatului a fost instituționalizată, permițând celor patru centre de excelență, care au înființat deja secții de formare a adulților (și o rețea de formatori dincolo de aceste instituții), să ofere aceste cursuri de formare pentru profesorii VET. În cele din urmă, MEEETA a sprijinit o serie de școli VET, dar și sistemul VET în general în domeniul generării de venituri pentru școlile VET.

Cea de-a patra etapă se va încheia în 2020. Atât CEDA, cât și LED doresc să profite de această aniversare de 10 ani pentru a se angaja într-o evaluare ghidată din exterior. Evaluarea este planificată ca fiind un proces de învățare, pe baza căruia CEDA și LED vor decide cu privire la continuarea cooperării.

Accentul pe evaluare

Evaluarea se va axa pe două aspecte:

  • Evaluarea capacității școlilor VET de a îmbunătăți formarea antreprenorială pe baza noii autonomii financiare adoptate (deschiderea posibilităților de a se angaja în activități antreprenoriale).

  • Identificarea schemelor existente de granturi pentru întreprinderi mici, precum și a împrumuturilor de afaceri deschise pentru tineri (18-29 de ani) în Republica Moldova pentru a crea întreprinderi noi sau pentru a consolida întreprinderile mici existente în diferite sectoare.

Mai multe informații sunt furnizate în Termeni de referință

Timp și buget

The evaluation report must be ready on the 1st of September 2019. The evaluation team should be aware that summer is a time of low activity, especially in the education system. People often are not available during these months. Planning the activities should take this fact into account.

For this evaluation a budget of up to 15’000 Euro has been foreseen.

Evaluation proposal

Propunerea trebuie să descrie pe scurt modul în care evaluatorii înțeleg ce se evaluează și cum se va răspunde la fiecare întrebare. Evaluatorul poate propune adaptări ale Caietului de sarcini. Propunerea va include o scurtă descriere a metodologiei, a surselor de date și a expertizei expertului (experților) și a posibilului (posibililor) partener(i) local(i). Propunerea va conține un buget și un proiect de calendar al activităților și al rezultatelor așteptate.

Decizia va fi luată de către sediul central al LED împreună cu LED Moldova și CEDA. Principalul criteriu de selecție va fi calitatea propunerii.

Componența și expertiza echipei

Evaluarea este realizată de un consultant internațional sau național. În cazul în care consultantul este un expert internațional, acesta trebuie să lucreze împreună cu un consultant local. Echipa ar trebui să aibă expertiză în domeniul antreprenoriatului și al capacității de angajare a tinerilor, al start-up-urilor și al sectorului întreprinderilor mici și mijlocii. Un membru al echipei ar trebui să poată comunica fluent în limba română.

Trimitere

Propunerile trebuie depuse până la data de 13.05.2019. Vă rugăm să trimiteți propunerea și orice întrebări legate de aceasta la: o.poverjuc@led.md.

Care este reacția ta?
2Super0Supărat0Like0Haios

Adăugați un comentariu

LED.MD © 2024. All Rights Reserved.

Site web realizat de PRIDE

în sus