Cea de-a 5-a ediție a competiției BEST BUSINESS PLAN pentru elevii VET a fost lansată la nivel regional în luna aprilie și s-a încheiat cu un eveniment național în luna iunie a acestui an.

Câștigătorii competiției BEST BUSINESS PLAN 2018
Într-o economie din ce în ce mai competitivă, creativitatea, inovarea și dorința de a-și asuma riscuri calculate devin aptitudini foarte apreciate de generația viitoare de absolvenți de școli VET. Astfel de concursuri promovează un sentiment din ce în ce mai puternic al recompenselor oferite de antreprenoriat și urmăresc să sporească atractivitatea antreprenoriatului ca opțiune de carieră și de activitate independentă în rândul elevilor din învățământul profesional și tehnic. Evenimentul este organizat în cadrul proiectului "Moldova Employment and Entrepreneurship Education and Training Activity" (MEEETA IV), finanțat de Serviciul de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) și implementat de Centrul pentru Educație Antreprenorială și Suport în Afaceri (CEDA), în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECR).
A fi antreprenor este văzut mai mult ca niciodată ca o alegere de carieră progresistă.
Beneficiile concursurilor de planuri de afaceri
Astfel de concursuri reprezintă o experiență îmbucurătoare pentru studenți, care își pot încerca planurile într-un context realist. Prin elaborarea unui plan de afaceri credibil și prin prezentarea convingătoare a cazului lor, aceștia își pot spori în mod semnificativ capacitatea de a-și duce ideea la bun sfârșit. Concursul le oferă participanților posibilitatea de a evalua efectul prezentării lor asupra juriului. Perspectivele oferite de juriu planurilor de afaceri sunt, de obicei, de mare valoare, deoarece oferă perspective diferite asupra ideii. În plus, aceste prezentări sunt adesea urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri care îi testează și mai mult și îi obligă să reacționeze pe loc la întrebări provocatoare, determinându-i pe autorii planurilor să își apere planurile și să justifice diferitele ipoteze conținute în acestea.
În general, acest proces reflectă îndeaproape viața reală și îmbunătățește competențele esențiale care sunt adesea neglijate în sarcinile de zi cu zi, dar care sunt extrem de transferabile. Participanții exersează abilitatea de a vorbi în public, precum și abilitățile de comunicare verbală și scrisă. Participanților li se cere să își prezinte ideile verbal alături de raportul scris, asigurându-se că aceste competențe sunt exersate în mod corespunzător.
Câștigătorii
Un total de 111 elevi din 49 de școli profesionale, colegii și centre de excelență și-au prezentat planurile de afaceri pentru a-și prezenta ideile, start-up-urile și întreprinderile aflate la început de drum și pentru a concura pentru premii valoroase. Competiția a început inițial la nivel regional, selectând 18 antreprenori aspiranți pentru etapa finală a competiției naționale.
În cadrul competiției BEST BUSINESS PLAN 2018 au fost prezentate multe pitch-uri interesante, iar juriul a decis câștigătorii pentru că au obținut punctaje mari la diferite criterii, cum ar fi prezentarea, modelul de afaceri și viabilitatea.
Premiul de top - Victor Rotaru, Colegiul Agroindustrial din Ungheni cu planul de afaceri "Producerea și comercializarea produselor apicole"
Premiul I - Mihail Stratulat, Școala Profesională din Hîncești cu planul de afaceri "Fabricarea obiectelor din fier forjat"
Premiul al doilea - Anastasia Stratulat, Colegiul Național de Comerț din Chișinău cu planul de afaceri "Chokeberry Plantation"
Al treilea premiu - Andriana Codreanu, Colegiul Tehnologic din Chișinău cu planul de afaceri "Fabricarea încălțămintei pentru femei"

















