Împreună pentru educație de calitate

Statut În derulare
Durată 01.10.2021 - 30.09.2024
Partener de implementare Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF)
Parteneri Ministerul Educației și Cercetării, 22 de organizații ale societății civile (OSC), comunitatea școlară, cercetători
Beneficiari Tineri din învățământul general și profesional din Republica Moldova
Buget 309'913 €

Descrierea proiectului:

Raportul UNESCO din 2019 "În spatele cifrelor: stoparea violenței și a hărțuirii în școli" relevă că în Republica Moldova, ponderea totală a copiilor hărțuiți este de 34,7% (34,0% în rândul băieților și 35,4% în rândul fetelor), ceea ce este mai mare decât în România. Mai recent, studiul UNICEF din 2019 "Bullying în rândul adolescenților din Republica Moldova" arată că 86,8% din totalul elevilor (clasele 6-12) sunt afectați de bullying, iar 34,3% dintre participanții studiați au fost atât victime, cât și spectatori și agresori în diverse situații. Agresorii reprezintă 41,1% din toți adolescenții, victimele bullying-ului reprezintă 70,8% din toți elevii (clasele 6-12), iar spectatorii reprezintă 75,6% din toți elevii chestionați. Potrivit psihologilor, copiii, indiferent de rolul lor (agresori, victime sau spectatori), sunt de fapt cu toții victime și au nevoie de ajutor și protecție. Fenomenul nu se va opri de la sine dacă nu se pun în aplicare acțiuni adecvate.

Pentru a aborda această problemă, începând cu anul 2021, Alianța ONG-urilor active în domeniul protecției sociale a copilului și familiei (APSCF), implementează, cu sprijinul financiar al Fundației Liechtenstein Development Services (LED), proiectul "Împreună pentru o educație de calitate". Proiectul își propune să contribuie la crearea unui mediu școlar mai sigur și mai protector pentru elevi, lipsit de bullying și cyberbullying. Pentru atingerea obiectivului, strategia proiectului este de a interveni pe două dimensiuni: 1. Advocacy bazat pe dovezi pentru îmbunătățirea cadrului politic anti-bullying și a mecanismelor de intervenție și prevenire a bullying-ului în școli și 2. Campanie de informare și sensibilizare bazată pe dovezi pentru combaterea bullying-ului și a cyberbullying-ului.

Activitățile proiectului includ instruirea OSC partenere în cadrul proiectului, realizarea de studii sociologice și cercetări academice, desfășurarea unei campanii de informare și sensibilizare, elaborarea și promovarea a două politici publice, elaborarea unui ghid de prevenire a bullying-ului, activități de advocacy bazate pe dovezi și alocarea de granturi pentru OSC-uri pentru implementarea activităților de prevenire și intervenție împotriva bullying-ului și cyberbullying-ului în școlile din Republica Moldova.

Obiective:

  • Obiectiv general: Crearea unui mediu școlar mai sigur și mai protector pentru elevi, lipsit de bullying și cyberbullying.

  • Obiectiv intermediar: Autoritățile școlare și comunitatea sunt implicate în prevenirea și combaterea bullying-ului și cyberbullying-ului OSC-urile din Moldova inițiază și implementează activități eficiente de advocacy împotriva bullying-ului și cyberbullying-ului;

  • Intermediate objective: School authorities and the community are involved in preventing and combating bullying and cyberbullying CSOs in Moldova initiate and implement effective advocacy activities against bullying and cyberbullying;

Rezultate scontate:

  • Rezultatul 1: Susținerea bazată pe dovezi pentru îmbunătățirea cadrului politic anti-bullying și a mecanismelor de intervenție și prevenire a bullying-ului în școli.
  • Rezultatul 2: Campanie de informare și conștientizare bazată pe dovezi pentru a combate bullying-ul și cyberbullying-ul.

LED.MD © 2024. All Rights Reserved.

Site web realizat de PRIDE SYSTEM

în sus