Activități practice pentru elevii din școlile profesionale care promovează experimentarea, colaborarea și proiectele autentice.
Avem plăcerea de a anunța lansarea proiectului Youth Maker Club, implementat de Asociația Națională a Companiilor TIC (ATIC). Misiunea ATIC este de a dezvolta sectorul tehnologiei informației și de a crește calitatea specialiștilor TIC. ATIC a contribuit în perioada 2012-2018 la implementarea proiectelor "Îmbunătățirea calității învățământului profesional tehnic în domeniul TIC în Republica Moldova" și "Parteneriate pentru calitatea și relevanța învățământului profesional tehnic în domeniul TIC în Republica Moldova".
Scopul proiectului Clubul de Tineret Makeri este de a sprijini elevii din școlile profesionale în dezvoltarea competențelor tehnice prin activități practice, desfășurate într-un mediu modern, tehnologic, care promovează experimentarea, colaborarea și realizarea de proiecte autentice.
Proiectul include o serie de activități extra-curriculare organizate la Fablab și Tekwill, care vor oferi elevilor un mediu de învățare non-formală, inclusiv activități distractive care oferă o aplicare practică a științei, tehnologiei și meșteșugurilor (inclusiv mecanică, electricitate, electronică). Pe lângă competențele tehnice, elevii vor putea consolida competențele transversale, cum ar fi rezolvarea problemelor, gândirea critică, competențele digitale de bază și munca în echipă. Elevii vor fi susținuți și îndrumați de experți și ingineri din comunitatea makerilor din Moldova.
În faza inițială, vor fi organizate sesiuni de orientare în școlile profesionale din Chișinău, urmate de Zilele Porților Deschise/Maker Days, cu scopul de a informa elevii despre atelierele și facilitățile oferite de Tekwill și FabLab Chișinău.
Activitatea principală este reprezentată de atelierele de lucru organizate în cadrul Young Makers Club. Elevii vor avea ocazia de a participa la diferite ateliere, cum ar fi: imprimare 3D, proiecte de electronică și iluminat cu LED-uri, Repair Cafe, tâmplărie și meșteșugărit etc.
De asemenea, vor fi organizate Hackathons/Makeathons, Bootcamps/Summer Camps, Meetups pentru a încuraja elevii din școlile profesionale să participe alături de colegii lor la proiecte, aplicându-și abilitățile dobândite pentru a rezolva probleme, să învețe de la profesioniști și să exploreze tehnologii și inovații în inginerie.
În cadrul acestui proiect, școlile profesionale din Chișinău sunt invitate să se alăture proiectului Young Makeri Club, astfel încât elevii lor să beneficieze de activități extracurriculare în domeniul tehnologiilor. Pentru mai multe detalii și pentru a vă exprima interesul de a participa la acest proiect, vă rugăm să contactați coordonatorul de proiect - Victor Bujoreanu la adresa vbujoreanu@ict.md.