Clubul Tinerilor Makeri II (CTM)
Statut | În derulare |
Durată | 01.09.2024 - 31.12.2027 |
Parteneri de cooperare | Ministerul Educației și Cercetării ATIC (Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC) |
Buget | EUR 1’124’657 |
Obiectivele proiectului:
Creșterea ratei de angajare a absolvenților din instituțiile de învățământ profesional tehnic (ÎPT) din Moldova.
-
Rezultatele proiectului:
1. Crearea infrastructurii de colaborare pentru a sprijini o comunitate de pasionați de tehnologie, cu accent pe tendințele inovatoare.
2. Echiparea studenților ÎPT cu abilități tehnice solicitate pentru a realiza proiecte practice prin utilizarea tehnologiilor Maker.
3. Stabilirea parteneriatelor puternice cu sectorul public și privat pentru creșterea gradul de conștientizare privind oferta educațională non-formală și oportunitățile de angajare în industria Maker/Tech.
Descrierea proiectului:
Principalul scop al proiectului YMC este de a îmbunătăți abilitățile tehnice și nivelul de conștientizare privind oportunitățile de carieră în rândul studenților ÎPT, permițându-le să obțină un loc de muncă bine remunerat în industria Maker/Tech. Proiectul, care vizează studenții ÎPT, are ca obiectiv dezvoltarea creativității, inovației, gândirii critice, analizei problemelor, găsirii soluțiilor și a altor competențe esențiale, apreciate pe piața muncii de astăzi.
Proiectul va extinde comunitățile Maker destinate studenților ÎPT de la trei la patru localități: Chișinău, Bălți, Cahul și Ungheni. Aceste comunități vor oferi un spațiu colaborativ în care studenții se pot alătura și, cu sprijinul și îndrumarea mentorilor, pot dezvolta proiecte și produse maker/tech. Această inițiativă va permite tinerilor să-și exprime creativitatea și inovația în diverse domenii ale vieții cotidiene, folosind tehnologii în evoluție.
Atelierele CTM, makeathoanele locale și naționale, taberele vor diversifica seturile de competențe ale studenților ÎPT, echipându-i cu abilități tehnice solicitate, foarte căutate de companiile care încorporează diferite tehnologii în procesele lor de producție. Acest lucru va contribui la formarea unei noi generații de tineri profesioniști capabili să genereze soluții și inovații atât în procesele tehnice, cât și în cele non-tehnice.
Proiectul va include, de asemenea, mai multe sesiuni de orientare, întâlniri cu reprezentanți ai companiilor private și organizarea campaniilor de promovare pentru a informa un număr mai mare de studenți ÎPT despre diferitele trasee de carieră în industria Maker/Tech. Aceste sesiuni vor oferi informații despre cerințele companiilor care caută angajați și despre cum studenții se pot integra ușor în noile condiții de muncă. Această inițiativă îi va ajuta pe studenți să ia decizii informate privind potențialii angajatori și seturile de competențe pe care trebuie să le dezvolte, facilitând astfel o mai bună integrare a absolvenților ÎPT pe piața muncii.
Implementarea acestor inițiative va diversifica educația non-formală ÎPT prin oportunități de învățare inovatoare, bazate pe tehnologie CTM. Prin dobândirea de competențe competitive și relevante, solicitate pe piață și prin înțelegerea crescută a perspectivelor de angajare în industria Maker/Tech, proiectele CTM sunt așteptate să îmbunătățească perspectivele de angajare ale absolvenților ÎPT.
Rezultatele cheie
- 4 Cluburi Tinerilor Makeri vor fi echipate în Chisinau, Balti, Cahul și Ungheni
- 6 cursuri tehnice vor fi disponibile: Electronics & programming; 3D modelling & printing; 3D modelling & laser cutting; 3D modelling & CNC programming; Robotics & mechatronics; Drones
- 5’250 beneficiari vor participa la sesiunile de orientare
- 2’490 studenți din ÎPT vor frecventa cursurile tehnice
- 840 studenți vor participa la Repair Café
- 300 studenți vor frecventa Scoala de vara / da iarnă
- 360 studenți vor participa la Makeathons.